zaterdag 8 maart 2008

Verkiezingen VS

In november gaan de Amerikanen een nieuwe president kiezen. Op dit moment vinden de voorverkiezingen plaats. Bij de Republikeinen heeft John McCain de voorverkiezingen al gewonnen. Bij de democraten is er nog een strijd gaande tussen Hillary Clinton en Barack Obama.

Bij de voorverkiezingen had ik vooraf mijn geld ingezet op Hillary Clinton. Immers de geschiedenis leert ons dat in westerse landen blanke mannen de meeste verkiezingen winnen. Na de blanke mannen volgen de blanke vrouwen en daarna de gekleurde kandidaten. Als Barack Obama deze voorverkiezingen wint, zal dat dus een uitzondering op de regel zijn. Maar de strijd tussen de republikeinen en de democraten begint pas na de zomer. Tijdens de verkiezingen zullen de thema’s: terrorismebestrijding, economie, begrotingstekort en de gezondheidszorg een belangrijke rol spelen. Er zullen volop debatten zijn en daar zijn de Amerikanen dol op. In die debatten gaat het niet zozeer om de inhoud of de waarheid maar ligt de nadruk meer op het verslaan van je tegenstander.

Naast de thema’s zijn er een aantal eigenschappen waaraan de komende presidentskandidaten aan moeten voldoen. Een kandidaat moet religieus zijn. Het is ondenkbaar dat de VS een president krijgt die niet in god gelooft. Het moet een persoon zijn waar je bij wijze van spreken een drankje mee zou willen drinken. Tot slot moet de kandidaat als een sterke leider overkomen. Of het nou Hillary Clinton of Barack Obama wordt, het zal geen gemakkelijke opgave worden voor de democraten. De Amerikanen vinden hun veiligheid heel erg belangrijk. Om die veiligheid te garanderen is een sterke leider noodzakelijk. Gezien de militaire achtergrond van John McCain denk ik dat Hillary Clinton en Barack Obama uiteindelijk geen kans maken. Jammer maar ik vrees dat we nog even moeten wachten op de eerste vrouwelijk- of Afro - Amerikaanse president van de VS.

Geen opmerkingen: