zaterdag 1 maart 2008

FNV diversiteitsdag


Op vrijdag 29 februari heb ik een FNV diversiteitsdag georganiseerd. Zo'n 200 mensen bestaande uit FNV leden en niet leden waren op de bijeenkomst aanwezig. Agnes Jongerius (voorzitter FNV) heeft de bijeenkomst geopend. In haar speech verwees zij naar het laatste FNV congres (2005) waar we diversiteit als een van onze speerpunten benoemd hebben. In vogelvlucht heeft ze enkele aansprekende activiteiten en successen benoemd die we sindsdien behaald hebben.

Ondanks de gedeelde optimisme heeft ze ook haar zorgen geuit. Met name de verharding in de samenleving. Deze verharding uit zich ook op de werkvloer. Ruim een derde van onze leden zegt dat collega's problemen hebben om samen te werken met allochtonen. Als FNV gaan we nog actiever de kernwaarden van onze Grondslag uitdragen namelijk; gelijkwaardigheid, solidariteit, vrijheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid. We zullen hierover ook de discussie aan moeten gaan met onze achterban. Over het feit dat je als vakbeweging nooit mag accepteren dat groepen in de samenleving tegen elkaar worden uitgespeeld. En over het feit dat we iedereen nodig hebben op de arbeidsmarkt. Ook al vanweg de vergrijzing die eraan komt.

Na de aftrap konden de deelnemers in verschillende workshops kennis nemen van de overige FNV activiteiten op het gebied van diversiteit. Daarnaast werd er ook gedebatteerd. Tussendoor hebben we gezellig met elkaar gegeten. De avond werd afgesloten muziek. De dj draaide onder andere swingende muziek uit de jaren '80. Even voelde ik een beetje heimwee naar die tijd.

Geen opmerkingen: