zaterdag 23 februari 2008

Jongeren uit De Baarsjes


In de stadsdeelraad is in de afgelopen jaren meerdere malen gesproken over de overlast die jongeren van de Chassebuurt uit De Baarsjes veroorzaken. De zogenaamde straatcontracten die als doel hadden om de overlast te verminderen, hebben uiteindelijk niet de gewenste resultaten opgeleverd. Een nieuwe aanpak blijkt wel te werken.

In de discussie over deze jongeren zijn er twee feiten die regelmatig terugkeren. Het eerste feit is de overlast die jongeren veroorzaken in de buurt. Het tweede feit is het onvoldoende functioneren van het jongerenaanbod. Aan de ene kant heb je de VVD die vindt dat er keihard opgetreden moet worden tegen de jonge raddraaiers. Zij vinden dat deze groep jongeren niet beloond moeten worden voor hun wangedrag. Aan de andere kant heb je mijn partij (GroenLinks) die vindt dat er voldoende activiteiten aangeboden moeten worden aan jongeren. Wij vinden dat je hierdoor goedwillenden van de harde kernjongeren scheidt. De politie kan daardoor gerichter en harder optreden.

Gelukkig deelt de PvdA en D'66 op hoofdlijnen het standpunt van GroenLinks. De meerderheid van de Raad steunt de aanpak van het Dagelijks bestuur (coalitie PvdA en VVD). Er worden extra middelen uitgetrokken voor een nieuwe aanbieder van het jongerenwerk. Deze gaat in samenwerking met jongeren uit de Baarsjes invulling geven aan jongerenactiviteiten. Dit is een tijdelijke oplossing omdat in het jaar 2009 het jongerenwerk in zijn geheel wordt aanbesteed.

Het resultaat van de nieuwe aanpak is al te merken. De overlast is al sterk verminderd en buurtbewoners, straatcoaches, jongeren en de meerderheid van de Raad zijn voorlopig tevreden.

Geen opmerkingen: