zaterdag 16 februari 2008

AOW gat

Op dinsdag 12 februari 2008 heeft de Tweede kamer bij Staatsecretaris Aboutaleb (ministerie Sociale Zaken) afgedwongen dat ouderen met een onvolledige AOW 26 weken in het buitenland kunnen verblijven. Dat is het eerste resultaat van een jarenlange FNV lobby in Den Haag.

Mensen die tussen hun 15e en 65e levensjaar niet in Nederland hebben gewoond krijgen te maken met een AOW gat. Dit houdt in dat mensen een onvolledige AOW-uitkering krijgen. Dit geldt voor allochtonen die op een latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen maar ook voor autochtonen die een tijdje in het buitenland hebben gewoond. De FNV heeft een aantal voorstellen gedaan om het gat te verminderen. De voorstellen behelsen onder andere het verkorten van de AOW opbouwperiode, de uitvoering onderbrengen bij een loket, een ruimer inkoopregeling en een langer verblijf in het buitenland.

Samen met ouderen- en minderhedenorganisaties hebben we duizenden (migranten)ouderen weten te bereiken. Door een effectieve lobby zijn we erin geslaagd om dit thema op de politieke agenda te krijgen. Omdat de verantwoordelijke staatsecretaris niet bereid was om onze voorstellen over te nemen, hebben wij ons op de Tweede Kamer gericht. Dit heeft uiteindelijk geresulteert dat op 12 februari 2008 de Tweede Kamer bij de verantwoordlijke staatsecretaris Aboutaleb afgedwongen heeft dat ouderen met een onvolledige AOW 26 weken in het buitenland kunnen verblijven. Deze ouderen zijn vaak aangewezen op aanvullende bijstand en mochten daardoor totnutoe maximaal 13 weken in het buitenland verblijven. Dit is natuurlijk heel vreemd vooral ook omdat deze groep ouderen niet beschikbaar hoeft te zijn voor de arbeidsmarkt.

Ik ben als als projectleider etnische minderheden bij de FNV ontzettend blij met het bereikte resultaat. Door een goede samenwerking met (migranten)organisaties hebben we veel (migranten)ouderen weten te mobiliseren. De eerste stap is gezet maar er moeten meer FNV voorstellen over het verminderen van de AOW gat overgenomen worden. Wij gaan door met de lobby om dit voor elkaar te krijgen.

Geen opmerkingen: